Dietetyczne Flammkuchen(tarte flambée)

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na dietetyczne Flammkuchen (czy, jak kto woli, z franc. tarte flambée). Jest to danie pochodzące z Alzacji- regionu obecnie należącego do Francji, jednak w przeciągu swojej historii przechodzącego na zmianę z rąk niemieckich do francuskich. Z tego też powodu popularne jest ono w obu tych krajach. Moją wersję dania zrobicie w zaledwie 15 minut+ 10 minut pieczenia, a całość ma niecałe 400 kcal.

Składniki:

-wrap do tortilli (u mnie taki mniejszy)
– cebula (u mnie czerwona)
– kwaśnia śmietana 10% tłuszczu
– twaróg (u mnie ziołowy) 2,5% tłuszczu
– szynka w kostce (czasem zamiennie używam plastra serrano, ale nie jest to wersja klasyczna)
– pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kroimy 1/4 cebuli i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Uwaga! Nie powinna ona zdażyć się zabrązowić- całość i tak wyląduje jeszcze w piekarniku!
  2. Mieszamy dwie łyżeczki śmietany z dwoma łyżeczkami twarogu i smarujemy nimi naszego wrapa.
    WP_20170512_14_09_59_Pro
  3. Na wierzchu układamy podsmażoną cebulkę oraz szynkę.
    WP_20170512_14_15_10_Pro
  4. Lekko posypujemy pieprzem (bardzo ważne dla odpowiedniego smaku!)
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 10 minut.
    WP_20170512_14_22_48_Pro

Smacznego!

Reklamy

21 thoughts on “Dietetyczne Flammkuchen(tarte flambée)

  1. Wygląda ciekawie, jeszcze takiego dania nie jadłam. Muszę spróbować, tym bardziej, że łatwe i szybkie do zrobienia – a to dosyć ważne, gdy w domu ma się małego człowieka-demolkę 😉

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s